tiistai 9. marraskuuta 2010

Sosiaalinen media tulee - oletko valmis?

 Olemme aloittaneet oman johtotiimini ja toimialan tiiminvetäjien kanssa TIETY- tutkinnon suorittamisen lokakuussa 2010. Opiskelun alussa tein tehtävän, jossa pohdin oman työni muutosta tietoteknologian kehittymisen myötä. Itselleni merkityksellisin muutos oli tietokoneen muuttuminen käyttäjäystävälliseksi WINDOWS- näkymäksi näytöllä. Sen jälkeen onkin aika tasaiseen tahtiin tullut uusia sähköisiä työkaluja kuten laskujenkäsittely- ja henkilöstöhallinnon ohjelmat, jotka ovat korvanneet aikaisempia paperitöitä. Tulevan talven aikana otamme käyttöön uudet sähköposti-, osaamisen johtamisen - ja asiakkuudenhallintaohjelmat. Lisäksi olen viimeisen kolmen vuoden aikana luonut profiilin tai perustanut käyttäjätilin yli kymmeneen sosiaalisen media (SOME) työkaluun. Nyt on tullut aika opetella SOME- työkalujen ominaisuuksia enemmän ja samalla laajentaa niiden käyttöä myös osaksi joka päiväistä johtamista.

Näiden kahdenkymmenen aktiivisen tietoteknologian käyttäjävuosien jälkeen tunnen luissani, että todellinen suuri muutos on vasta edessä. Tämä uusin käsillä oleva muutos on siinä, kuinka sosiaalisen median käyttäminen opetuksen ja ohjauksen lisäksi tulee muuttamaan oppilaitoksen johtamista. Johtaminen tulee muuttumaan kokoustamisesta asioiden valmisteluun online- ympärisöissä. Opiskelemme jakamaan asioita keskenämme, kun alamme työskennellä yhdessä SOME- online ympäristöissä. En usko, että tämä muutos avoimempaan työskentelyyn tulee olemaan helppoa, sillä meillä kaikilla on niin paljon poisoppimista vanhoista toimintamalleistamme. Toisaalta muutosta vie itsestään eteen päin asiakkaamme eli nuoriso, joka on syntynyt SOMEen ja osaa jo sujuvasti käyttää SOMEn mahdollisuuksia tullessaan ammatilliseen koulutukseen.

Minkälaisia SOME- käyttäjiä meistä on tulossa? Olemmeko luuraajia ja seurailijoita vai aktiivisia tiedon ja kokemusten jakajia. Jokaisen oma toimintamalli SOMEssa tulee olemaan varmaankin aika henkilökohtainen. Kaikki Facebookissa (FB) sosiaalista mediaa harjoitelleet ovat kuitenkin askelen edellä, sillä FB on oiva työkalu opiskella sosiaalisen media toimintaperiaatteita. Tosin aika monelle FB:n käyttäjälle suosittelisin FB:n ryhmätyökalujen käyttöön ottamista. Samalla kannattaisi pohtia, mitä omaan profiiliinsa laittaa vai olisiko fiksumpaa jakaa jotkut henkilökohtaiset asiat omassa pienemmässä ryhmässä kavereiden kanssa.

Tämä tietoteknologian kehittyminen 1990- luvun alun DOS- pimeästä maailmasta tänne 2010- luvun SOME- työhön on ollut huikea muutos. Tietoteknologia ja sen sovellutukset tuovat meille kuitenkin vain mahdollisuuksia viestiä ja tehdä työtämme paremmin. Mikään tietoteknologiaan liittyvä kehitys aina SOME- työskentelyineen ei kuitenkaan edellenkään korvaa kunnon lenkkiä ikioman labbispojan kanssa, joka tosin on myös perehtynyt sosiaalisen median kirjallisuuteen tämän syksyn aikana ;)

2 kommenttia:

  1. Ajatuksia herättävää pohdintaa, kuitenkin jalat maassa lenkkipoluilla (joilla syntyy paljon ideoita ja SOME-ajatuksia ;-)

    t.Ari

    VastaaPoista
  2. Se on kyllä totta, että luonnossa samoilu saa aina ajatukset tyhjenemään ja samalla myös syntyy uusia ajatuksia. Onneksi mun Polar RS300XG1- kertoo jälkeen päin missä tuli oltua ja pompottiko sydän muutenkin kuin SOMEn tahtiin ;)Kati

    VastaaPoista