sunnuntai 23. tammikuuta 2011

SOMEsta organisaation yhteisölliset "online-pikkuaivot"

Uutta teknologiaa ja SOMEa opiskelemassa
Olin 12-13.1.2011 ensimmäistä kertaa uuden teknologian messu- ja konferenssitapahtumassa Lontoossa. Osallistuin ensimmäisenä messupäivänä BETT International konferessin luentoihin ja opastettuun kierrokseen messualueella. Kaikissa puheenvuoroissa  & paneeleissa (yhteensä 11 kpl), joita seurasin nousi esiin SOMEn mahdollisuudet edistää: 1) oppimisen henkilökohtaistamista (personalization), 2) kestävän kehitystä, 3) tehokkuutta  ja taloudellisuutta , 4) organisaation IT- arkkitehtuurin tärkeyttä ja 5) oppimisen tapahtumista pilvissä. Ensimmäisen päivän suurin ihmetys oli se kuinka ala-asteikäiset käyttävät jo suvereenisti kaikkia SOME- työkaluja esim. Frog- tuotteet, joilla ala- ja yläasteikäiset SOMEilevat ja heidän vahemmat saavat SOME- & opiskelijahallinto- palveluita samasta työskentely-ympäristöstä.

Toisena messupäivänä osallistuin standeillä oleviin messutapahtumiin, joista mm. Mikrosoftin tulevaisuuden näkymät olivat kiinnostavia. Tarvitaanko tulevaisuudessa perinteellisiä kouluja lainkaan, kun kaikki tieto on online ja oppiminen on ajasta ja paikasta riippumatonta? Eniten vietin aikaa  Specialistic Schools and Academic Trust osastolla, jossa seurasin: esittelyjä iPhonen ja SOME- työkalujen käytöstä opetuksessa ja vanhempien osallistamiseen ja sitouttaminen SOME- opetukseen. Samat teemat, jotka tulivat esille konferenseissa edellisenä päivänä tulivat vastaan myös käytännön esimerkeissä messuosastoilla seuraavana päivänä.


Visio tulevaisuuden SOME- työskentelystä kouluissa
Paras SOME- koulu olisi sellainen, jossa kaikille opiskelijoille annettaisiin kannettavat läppärit käyttöön heti ensimmäisenä koulupäivänä, kun opiskelu alkaa. Näin tapahtuu esimerkiksi  Varsity college, Queensland Australia jossa kaikille opiskelijoille hankitaan kannettavat koneet ja motivaatio opiskeluun kasvaa. Siellä opiskelu henkilökohtaistetaan käyttäen erilaisia SOME- työkaluja ja oppimistulokset ovat erinomaisia sekä keskeyttäminen vähäistä. Myös Portugalissa hankitaan kaikille sekä opiskelijoille (ala- ja yläaste) että opettajille kannettavat koneet. Tämä "oppiminen pilvissä" tietysti edellyttää toimivaa läppäreitä käyttöön myös koko opetushenkilöstölle ja toimivaa langatonta verkkoa. Eikä siitä liene ainakaan haitaa, jos oppilaitosorganisaatiossa myös esimiehet ottavat käyttönsä SOME- työkalut johtamisen välinenä.

Viime aikoina olen alkanut ajatella, että SOME- työkalujen käyttö johtamisen välineenä on kuin työyhteisössä olisi käytössä yhteisölliset "online pikkuaivot". Asioita on muhimassa ja valmistelussa erilaisilla jaettujen dokumenttien työkaluilla kuten WIKIssä, Google Docissa tai vaikka keskusteluryhmissä Yammerissa. Miten halukkaita eri organisatioissa sitten ollaan yhteisölliseen online työskentelyyn? Tätä asiaa olen pohtinut esityksessäni  sosiaalisen median aiheuttamaa työnmuutostaeli siitä kuinka olemme muuttumassa online-offline työntekijöiksi vaiheittain: alun 0- taso SOME- torjusta, 1- tason SOME- epäilijän kautta, 2- tason SOME- kokeilijaksi ja lopulta 4- tason SOME- takoolaiseksi. Löydät SOME- käyttäjän pikatestin tuolta Slideshare- esityksestäni tai voit lukea siitä lisää seuraavasta englanninkielisestä SOME- blogistani, joka ilmestyy kahden viikon päästä.

4 kommenttia:

  1. Some-tasot mielenkiintoisia. Oma kehitys on kulkenut juuri tuota kautta, tällä hetkellä heilun kokeilijan ja arkailevan talkoolaisen välillä.
    Kriittinen kysymys on, miten löytää somen järki ja sovittaa se työelämän tarpeisiin. Kyse on jatkuvasti laajenevasta systeemistä, jota ei voi hallita täysin eikä oppia täydellisesti kuten lukutaitoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Satu kommentista. Ajattelen niin, että SOME löytää paikkansa ja sen kanssa oppii elämään samalla kun oppii hyödyntämään sen parhaita puolia osana työ- ja yksityiselämää. SOME- lukutaito voisi olla hyvä juttu... varsinkin, jos siihen liittyy SOMEn monitorointitaidot, kun sitä kautta taas oppii ymmärtämään SOME- työkalujen hyödyllisyyttä vaikka osana omaa työtään.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoisia juttuja sinulla. Luin esityksesi slidesharesta, mihin polku johti Twitteristä.:D Olen itse viestintäalan työläinen, uutisten suurkuluttaja ja some-persoonaksi vuosien kuluessa luisunut. Ymmärtääkseni alan jo olla jonkinlainen talkoolainen, vaikka käytänkin eri some-työkaluja eri tavoin. Kiitokset sinulle hyvistä ajatuksista.Ritva-Liisa Pulkkinen

    VastaaPoista
  4. Ritva-Liisa, Kiva kuulla, että blogini herätti ajatuksia. Myös minulle käy usien niin, että Twitter, LinkedIn tai Facebook johtaa johonkin kiinnostavaan blogiin tai SlideSharen/YouTuben puolelle. Seuraavassa englanninkielisessä blogissani pohdin somen käyttöä johtamisvälineenä ;)

    VastaaPoista